Site icon Familjeträdet

Att det är svårt och utmanande att leva i en bonusfamilj kan vi nog skriva under på alla vi som har erfarenheten.

familjeträdet-blogg

Det är lätt att vi fokuserar på det som är problematiskt. Men finns det inga fördelar?

Det vi ofta glömmer bort är att det alltid börjar med en förälskelse hos två vuxna personer. Det uppstår en kärlek som ofta är förblindande och helt underbar. Vi glömmer bort tid och rum och allt annat som finns runt omkring. I varje fall för stunden.

Sedan vaknar vi upp och inser att det finns en hel del andra saker som har stått på paus men som nu vill göra sig påminda. Det kan vara barn, släktingar, arbetskamrater och expartners. Och helt plötsligt vaknar vi upp till en vardag som aldrig kommer att likna något som vi upplevt förut. Och då tar förälskelsen abrupt slut. Och vi strävar efter att hitta tillbaka till något vi en gång kände igen och kände oss trygga med. Men är det realistiskt?

Frågan är nog felställd. Lika svår som att ställa den till en kärnfamilj. Om det finns några fördelar med att bo och leva i en kärnfamilj? Det som är utgångsläget är en kärlek mellan två vuxna och hur den fungerar.

Hur klarar vi av att kommunicera de utmaningar som dyker upp? Hur klarar vi av att behålla den kärlek vi hade från början när vi hamnar i skarpa lägen där våra värdegrunder utmanas och vi upptäcker att det finns skillnader? Vad händer om det kommer någon i mellan mig och min partner?

Vi behöver nog gilla att vi ställs inför helt nya utmaningar i en bonusfamilj än vi mött tidigare. Vi behöver nog gilla att det inte kommer bli som förut. Vi behöver nog gilla att hitta andra lösningar än vi har hittat förut. Vi behöver nog gilla att hamna i situationer där det inte finns några givna svar.

Men det du behöver gilla mest är hur du håller kärleken vid liv med din partner. Det du började med och varför är anledningen till att du just bor och lever i en bonusfamilj. Det ställer krav på dig i en del lojalitetskonflikter. Det ställer krav på dig hur ni prioriterar er tid. Det ställer krav på er hur ni tar hand om ert sexliv. Det ställer krav på er hur ni stöttar varandra i svåra situationer.

Ni gjorde ett val från början att ingå ett förhållande. Och det finns mycket som kan störa er i det valet. Och det är lätt hänt att gå vilse. Men är det valet viktigt för dig så kan det också vara en del för er att kämpa vidare med alla hinder som dyker upp efter vägen och se möjligheterna istället för fallgroparna.

Ja, kärleken kan vara förblindande. Men den kan även göra oss klarsynta. Det kan få oss att förstå vad som är viktigt i livet. Och det är det som vi ibland väljer bort först av allt när vi ställs inför problem och utmaningar som får oss att agera utifrån gamla mönster.

Det är en av bonusfamiljens största risker. Men du kan även se det som en möjlighet att bryta ett mönster och fortsätta ett av de viktigaste val du gjort i ditt liv.

/Thomas Pettersson

Exit mobile version