fbpx

Att sluta fokusera på att vara den perfekta bonusföräldern

feb 10, 2021 | bonusfamilj

Familjeträdet-blogg

Jag försökte att vara perfekt. Att inte sticka ut. Inte synas för mycket men heller inte för lite.

Ville vara en del av men också låta dem få tid för sig själva. Att ha kontroll och vilja veta men ändå ha öppna dörrar. Att sätta gränser utan att stöta sig med någon. Att plocka undan och hjälpa till med läxorna även om jag visste att jag gjorde det för att bli omtyckt.

Sen blev jag arg på mig själv för att jag försökte utan att få något tillbaka. Jag blev också arg på min partner som tog för givet att jag skulle göra saker som deras mamma gjort. Till slut orkade jag ingenting. Det var då jag insåg att jag var den som behövde förändra mig.

Min erfarenhet av att leva i en bonusfamilj och att arbeta med bonusföräldrar är att vi lägger mycket kraft och energi på att bli den perfekta bonusföräldern. Det är lätt att gå vilse i all iver att denna gång ska det bli bra.

Men du blir inte en bättre bonusförälder genom att läsa böcker i ämnet – det kommer av att du arbetar med dig själv, blir trygg i dig själv och att du vet vem du är. Att bli trygg i dig själv och hitta din inre styrka, ta kontroll över ditt liv och ha goda relationer till personer i din omgivning kommer göra att du mår bättre.

Det finns många olika sätt att leva i en bonusfamilj. Därför finns det ingen one size fits all metod och det är svårt att säga ”gör så här”.  Det som fungerar för en bonusfamilj fungerar inte för en annan.

Jag vet att jag tjatar men vissa saker behöver upprepas flera gånger om.

NÄR du börjar arbeta med dig själv, kommer du att se att situationer som tidigare stressat eller påverkat dig inte längre har någon effekt på dig och det bästa är att andra delar i ditt liv också kommer att påverkas positivt.

/Stina Pettersson

2 Kommentarer

 1. Emma

  Ett ämne jag tänker skulle vara nyttigt att ta upp är också om eller hur den som har barn sedan tidigare arbetar med sig själv. Samt olika sätt att göra det på.

  Det är lätt att bonusmamma/bonuspappa rollen ofta diskuteras utifrån att hon eller han verkligen måste jobba med sig själva. Vilket såklart stämmer. Det är många känslor att förhålla sig till och alla är dessutom olika och klarar det bättre eller sämre beroende på egen uppväxt, bagage, relationell kompetens, nivå av barnkärhet osv.

  När jag läste artikeln, som såklart var jättebra, kom jag dock osökt att tänka på det. Varför lyfter man inte lika ofta upp hur personen som har barn med sig in i relationen behöver/kan arbeta för att hjälpa barnen och den nya partnern? Eller hur hen kan jobba med sig själv och sina förväntningar både tex på barnens inställning till den nya familjen och partnerns kärlek, ansträngning för de nya bonusbarnen.

  För det är inte helt ovanligt att bonusföräldrar inte vågar prata med sina partners pga att de får taggarna ut i samtal om sina barn eller sina ex. Samt att de kan ta saker väldigt personligt om bonusföräldern tex vågar påpeka någonting tex att barnen lägger sig för sent på kvällen eller inte plockar upp sina kläder efter sig när de duschat. Plus de dåliga samvete många känner för sina barn som går ut över förälderns liv då de ska överkompenseras.

  Lyft gärna denna sida i något inlägg och hur ni tänker kring detta. För tyvärr känns de många gånger som att de bara är bonusföräldern som har mycket att jobba på men jag skulle säga att föräldern har minst lika mycket bara att den sällan inser det och att de sällan diskuteras!

  Ett annat exempel på ämne är vilken roll bonusförälderns släkt och familj förväntas tas till bonusbarnen. Är de naturligt inbjudna till allt? Är de okej att ta kalasen den veckan barnen är hos sin andra förälder för att underlätta? Är de okej att föräldern blir sur på bonusföräldern för att dennas familj inte köper julklappar även till bonusbarnen??

  Blev mycket nu inser jag, men finns så himla mycket tankar.
  Ha det fint!

  Svara
  • Stina

   Hej Emma,

   Tack för ditt inlägg. Så viktiga punkter du tar upp. Vi håller helt med dig om att även föräldern behöver arbeta med sig själv och med sin del i det som händer i bonusfamiljen. Ofta kan vi möta att föräldern anser att det är bonusföräldern som har bekymmer medan vi anser att det är båda som behöver hitta sätt att mötas i allt som sker kring sin egen roll och kring bonusbarn och barn.

   Vi kommer att ta upp detta ämne och även de andra frågeställningarna som du delade med dig av.
   Tack för dina tankar och för din feedback.

   Ha det fint!
   Med varma hälsningar,
   Stina & Thomas

   Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

“Only you know what is best for yourself”

SÖK

FAMILJETRÄDSPODDEN

Stina-podd