Site icon Familjeträdet

Att sluta fokusera på att vara den perfekta bonusföräldern

Familjeträdet-blogg

Jag försökte att vara perfekt. Att inte sticka ut. Inte synas för mycket men heller inte för lite.

Ville vara en del av men också låta dem få tid för sig själva. Att ha kontroll och vilja veta men ändå ha öppna dörrar. Att sätta gränser utan att stöta sig med någon. Att plocka undan och hjälpa till med läxorna även om jag visste att jag gjorde det för att bli omtyckt.

Sen blev jag arg på mig själv för att jag försökte utan att få något tillbaka. Jag blev också arg på min partner som tog för givet att jag skulle göra saker som deras mamma gjort. Till slut orkade jag ingenting. Det var då jag insåg att jag var den som behövde förändra mig.

Min erfarenhet av att leva i en bonusfamilj och att arbeta med bonusföräldrar är att vi lägger mycket kraft och energi på att bli den perfekta bonusföräldern. Det är lätt att gå vilse i all iver att denna gång ska det bli bra.

Men du blir inte en bättre bonusförälder genom att läsa böcker i ämnet – det kommer av att du arbetar med dig själv, blir trygg i dig själv och att du vet vem du är. Att bli trygg i dig själv och hitta din inre styrka, ta kontroll över ditt liv och ha goda relationer till personer i din omgivning kommer göra att du mår bättre.

Det finns många olika sätt att leva i en bonusfamilj. Därför finns det ingen one size fits all metod och det är svårt att säga ”gör så här”.  Det som fungerar för en bonusfamilj fungerar inte för en annan.

Jag vet att jag tjatar men vissa saker behöver upprepas flera gånger om.

NÄR du börjar arbeta med dig själv, kommer du att se att situationer som tidigare stressat eller påverkat dig inte längre har någon effekt på dig och det bästa är att andra delar i ditt liv också kommer att påverkas positivt.

/Stina Pettersson

Exit mobile version