fbpx

10 hemligheter som en bonusförälder bär på

feb 9, 2021 | bonusfamilj

Familjeträdet-citat

Bonusfamiljers relationer är många gånger komplicerade – inte bara för bonusmammor, även om den rollen är den svåraste, utan även för hennes partner och för barnen i en bonusfamilj.

Medan en del saker sakta förändras, känner en del bonusmammor ofta sig pressade att fortsätta hålla sina känslor och tankar för sig själv. Hon kan bli generad och skämmas över djupet i sina känslor. Känslor som andra som inte är i samma situation kan förstå. Hon vet att vissa tankar och känslor bara får delas med hennes allra bästa vän, med hennes samtalsterapeut och vissa kan man inte ens prata högt om.

Det finns några få saker som hon vill att du ska veta. De innersta känslorna som gör att hennes röst kan vara svår att höra, känslorna som gör henne sårbar och som hon skäms över. Två kvinnor är inte lika varandra och det gäller för bonusmammor också.

Den här listan är inte på något sätt fullkomlig och dessa punkter kommer inte alla att känna igen sig i. Är du en omgift pappa/mamma, försök att fråga kärleken i ditt liv vilka känslor hon bär på. Fråga om det finns saker som hon önskar att du visste om. Lyssna sen. Det finns en risk att hon burit dessa känslor och tankar under en lång tid. Hon behöver inte att du fixar dem. Hon behöver bara att du lyssnar på henne.

1. JAG GIFTE MIG TROTS DINA BARN, INTE PÅ GRUND AV DEM. I sagan var jag alltid prinsessan, aldrig den elaka styvmodern. Jag var exalterad över att vara din fru även om jag aldrig visste hur jag skulle bli klok på hur jag skulle bli en del av den familj du skapat innan du träffade mig. Och jag gifte mig med dig oavsett hur många som sa att jag måste vara tokig. Jag trodde att jag kunde lura stereotypen av bonusmamman. Jag kände att vår kärlek kunde övervinna allt som vi skulle möta i vår relation, och det tror jag fortfarande.


2. JAG VET INTE OM JAG SKULLE GIFT MIG MED DIG IGEN.
Det är en hypotetisk fråga och jag önskar att du slutar fråga mig om jag hade gjort det. För helt ärligt, jag hade ingen aning om hur svårt det skulle bli. Och även om jag älskar dig och inte har någon plan på att lämna dig så finns det dagar jag undrar hur i helvete jag tänkte. Det händer inte varje dag, inte ens de flesta. Men om jag berättar för min bästa vän att inte träffa någon som har ett bagage med sig så ska du inte ta det personligt. Försök bara lyssna empatiskt på det jag säger att ingen någonsin kan vara beredd på den känslostorm som följer med i en bonusfamilj.

3. JAG ÄR SVARTSJUK PÅ DIN EX-FRU. JA, där sa jag det. Du älskade henne först. Hon som har minnen av dig och era barn. Minnen som jag aldrig får dela med dig. Jag jämför mig med henne och ibland ”förlorar” jag. Jag älskar när hon ser risig ut. Jag hatar när barnen jämför min lasagne med hennes och när de informerar mig om att deras mamma städar badrumsgolvet med ett annat rengöringsmedel än vad jag gör. Jag är inte deras mamma och jag vill inte vara det, men ändå är det svårt att vara mig själv i skuggan av henne i mitt eget hem.

4. NÄR DU STÅR UPP MOT HENNE, KÄNNS DET SOM ATT DU VÄLJER MIG. Snälla gör det oftare. Jag vet att vi bråkar om detta hela tiden. Jag förstår att du försöker undvika konflikter. Men du visste när du gifte dig med mig att jag har en stark personlighet, och hennes närvaro i vårt liv är bara en sak jag inte kan hantera. Det suger verkligen. Jag vet att jag inte kan ha lite kontroll- eller mycket- kontroll över dina beslut som du tar tillsammans med henne. Men snälla försök att förstå hur maktlös jag känner mig i mitt liv när det kommer till henne.

5. JAG GILLAR INTE ATT DINA BARN INTE RESPEKTERAR DIG OCH JAG GILLAR INTE NÄR DIN EX-FRU FÅR SOM HON VILL FÖR ATT DU TYCKER ATT DET ÄR BÄTTRE ATT INTE HA KONFLIKTER. Jag älskar din manlighet, och jag vill gärna se den i alla delar av ditt liv. Jag vet att du känner dåligt samvete på grund av dina barn, men att inte ha några regler på grund av att du inte vill vara ”the bad guy” är inte bra, varken för oss eller för dem.

6. DE ÄR INTE MINA BARN. Jag vet att dina barn är glädjen i ditt liv och jag skulle inte vilja ha det på något annat sätt. Men tänk på att jag inte hade möjligheten att älska dem¨ när de var små bebisar som du hade. Det är därför du fortfarande kan älska dem när de beter sig illa, och jag kämpar med att hantera det som jag ser och du måste erkänna, att det alla gånger inte är deras finaste sidor. Jag går på deras aktiviteter för att jag vill vara där med dig och för att försöka forma den familjen vi skapat. Ibland får jag dåligt samvete för att jag inte älskar att se dem spela så mycket som du gör, och skuld är bara en del i det som gör att jag knappast kan stanna kvar till slut. Så, när jag vill slippa allt och äta middag med mina vänner, pussa mig hejdå utan att få mig att känna mig som om jag är en dålig person.

7. JAG ÄR INTE DERAS MAMMA. Mycket av det jag gör, gör jag för att behaga dig. Jag tänker att barnen och jag eventuellt ska hitta vår väg, men du är van vid deras mammas sätt och du måste lita på mig att jag hittar mitt eget sätt. Jag lär mig att det kanske finns bättre vägar för mig att passa in i den här familjen, och jag vill gärna ha ditt stöd i att lista ut på vilket sätt. Jag tror att det kanske finns sätt för mig att bli en magisk bonusmamma, men under tiden som jag försöker hitta det sättet så måste vi sluta att försöka att göra mig till deras mamma.

8. IBLAND KÄNNER JAG MIG OSYNLIG. Som om jag på riktigt är ett spöke och är osynlig. Som när barnen kommer in i rummet och inte låtsas som att jag är där eller när ni börjar berätta historier om hur fantastiskt allt var innan jag kom in i ert liv eller som den gången din mamma gav ditt ex en stor kram på din sons student. Jag känner det som om jag inte har rätt att existera. Det skulle underlätta för mig om du gav mig den där speciella blicken eller om du tagit tag i min hand. Då hade det känts bättre för mig.

9. VARENDA LITEN SAK JAG GÖR FÖR DINA BARN ÄR EN TJÄNST TILL DIG. Jag vet att det är annorlunda mot att vara en kärnfamilj, men fakta är att dina barn är ditt ansvar. Jag vill dela varje del av ditt liv, så jag är redo att hjälpa till, men jag skulle verkligen uppskatta om du sa tack eller visade uppskattning för det jag gör. Jag förstår att jag inte kan förvänta mig att barnen ska vara överväldigade och tacka men jag behöver att du gör det.

10. TROTS ALLA DESSA SAKER, SÅ ÄR JAG MED DIG FÖR ATT JAG VILL VARA DET. Varje dag, övertalar jag mig att vår relation kan klara våra utmaningar. Jag är precis där jag vill vara. Jag vet att jag agerar galet ibland och att mina utbrott är svåra för dig att hantera. Du är i mitten och det enda du vill är att jag ska vara glad och att barnen ska acceptera oss som en familj. Jag vet att jag försöker undvika att prata om vissa saker på listan men jag vill att du lägger mest fokus på denna punkt. Vi visste inte hur svårt det skulle bli när vi gick in i vår relation, men jag är beredd på att stanna och jag tror fortfarande vi kan klara det. Jag gifte mig med dig på grund av att jag älskar dig och jag vill skapa mitt liv med dig och leva lycklig i alla våra dagar.

2 Kommentarer

 1. Astrid Hofslagare

  Så otroligt bra uttryckt!! Känner igen mig i allt. Tack snälla!

  Svara
  • Stina

   Tack själv!! Så fint att du hittade inlägget. Som bonusförälder är det så lätt att känna sig ensam och känna sig översköld av alla känslor som kommer. Då är det fint att se att det finns andra som känner på liknande sätt.
   Ta hand om dig! Kram, Stina

   Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

“Only you know what is best for yourself”

SÖK

FAMILJETRÄDSPODDEN